Има една цел, която си поставям всеки сезон, когато започна да преподреждам гардероба ми и това е да се освободя от всичко, което не се носи и бавно, но сигурно си отлежава. Срам – не срам си признавам, че до скоро купуването на дрехи си беше малко болестно състояние, но съм сигурна, че психолозите имат по-логична диагноза или обяснение. И на този етап от живота ми вече не се гордея с това.

Дали всичко това ми е било необходимо? Кой знае, а и е  излишно да заблужавам себе си и вас. Факт е обаче, че се задръстих с рокли, носени веднъж за сватба, повод, рожден ден и т.н, високи обувки, които никак не вървят в момента на майчинството ми и едни такива дрешки, дето върви ги комбинирай с нещо друго – пълен абсурд.

Единственото, с което отчасти мога да се оправдая този хаос са две години стаж като хостеса, година и малко в ZARA и в своя защита ще ви кажа, че не ми беше лесно да се въздържам и да преценям покупките си.  Друг е въпросът, че съм залагала на едни такива самосиндикални комбинации, дето по-добре да спра до тук.

Изкарах всичко, което не съм носила година назад. Ами, то изкарах почти всичко, с изключение на няколко чифта дънки и малко тишърти. И започнах да си мечтая за един приличен, семпъл гардероб, в който ще се ориентирам бързо и дрехите няма да застояват. Така реших, че е време да си го създам.

Съвсем сериозно се заех, абстрахирах се от всички сантименталности и се започна.

Разделих си дрехите на три купчини – перфектно, средно и лошо състояние. По този начин успях да се ориентирам в създалата се обстановка и планини от дрехи, които се заформяха.

През цялото време сила, воля и търпение ми даваха следните точки:

  • Не искам да бъда затрупана от текстил.
  • Не искам да пазя дрехи от „сантименталност“ и защото с тях съм била еди къде си, някъде там..
  • Не искам да имам прекалено голям избор, защото това никак не ми помага да взимам бързи решения.
  • Има много хора, които ще се радват на тези дрехи, ще се носят и най-вече, няма да отлежават по шкафове.

Преди време си обещах, че преди да купя дреха ще си задам два въпроса: „Наистина ли имам необходимост от тази дреха?“ и „Колко пъти ще я сложа?“. Методът започна да работи и вече дава резултати. Не ми е лесно. Винаги ще обичам да пазарувам, просто вече се опитвам да го правя по-осъзнато и правя разлика между желание, нужда и необходимост.

Вече има много възможности и алтернативи да дадем нов живот на дрехите си чрез платформи или групи, в които можем да купим/продадем second hand, контейнери за даряване и рециклиране или да ги отделим за каузи с различна социална насоченост. Те са прекрасен начин да се помогне на хора в нужда и с общи усилия да направим на пръв поглед невъзможното – възможно. Силата на социалните мрежи е толкова голяма, че един пост прави чудеса!

Продайте, рециклирайте, дарете – всичко това зависи от възможностите на всеки, но в никакъв случай не изхвърляйте на боклука или в природата.

Два големи бранда дават възможност и приемат дрехи за рециклиране, а за огромно удобство, контейнерите са разположени в магазините им. Първият е H&M, където се приемат всякакви текстилни изделия, независимо от състоянието им –   от единични чорапи, износени тениски до стари чаршафи. След това текстилните изделия се изпращат до най-близкия обект за рециклиране, където се сортират ръчно. За всяка чанта текстилни изделия, която оставите, H&M ви предоставя ваучер за  -15% отстъпка, който можете да използвате при следващата си покупка.  Другият моден гигант е ZARA. Все още бранда не стимулира чрез отстъпка или друг „комплимент“ клиентите си да рециклират своите дрехи там, но пък предоставя такава възможност и си сътрудничи с различни организации с нестопанска цел.

Контейнерите на БЧК са чудесен начин да оставите своите ненужни дрехи. Те са голямата мащабна инициатива, която е подкрепена от фирма“Хюманита“  – линк с локациите ще ви оставя тук.  Списъкът е от 14.10.2019, така че е напълно възможно да има актуализации. Текстилните изделия, които можете да оставите там са дрехи, домашен текстил, чанти и други аксесоари. Важно е да са чисти и да са опаковани в торбичка. Събраните продукти периодично се извозват до специализирана фабрика за сортиране, където при необходимост се преработват или се подготвят за повторно ползване.

Всички годни за употреба дрехи се изпращат в кризисния резерв, който подпомага пострадали при бедствия, аварии и кризи или за целево даряване на хора в нужда.

За всеки килограм текстилни изделия, фирмата дарява суми на Българския червен кръст, а средства отиват под различни форми за подпомагане на хора в нужда. Този модел има за цел да връща суровините обратно в икономиката, да се намали добива на нови природни ресурси и да се удължава жизненият цикъл на текстила.

Дрехи или изделия, които не са годни по предназначение в техния първоначален вид, се преработват и рециклират в България или фабрики в други държави. От тях се създават почистващи кърпи, тапицерии за автомобилната промишленост, топлоизолации и много други продукти, произвеждани от рециклиран текстил.

За всеки килограм текстилни изделия фирмата дарява суми на БЧК. Тези средства под различни форми отново отиват за подпомагане на хора в нужда. Идеята е суровините да се връщат обратно в икономиката, да се дава възможност за удължаване на живота им, а всичко това да води и до намаляване добива на нови природни ресурси.

„Евротекс“ е друга голяма компания, която сключва договори с общините, които определят подходящите места за поставяне на контейнерите. Такива вече са разположени в много големи градове – София, Стара Загора, Бургас, Поморие, Добрич, Шумен, Аксаково, Белослав  Тук ще ви оставя и техните адреси.

БЧК и Евротекст имат задължение да обслужват контейнерите, да се грижат за тях и да извозват дрехите. Събраните количества се транспортират до фирмени площадки за дезинфекция, сортиране, третиране, премахване на ципове, копчета и детайли от тях.

Ако пък развихрим малко въображението ни, от на пръв поглед негодни материи и материали се правят много полезни и красиви неща. Аз лично, в момента наистина нямам време за това, но се радвам искрено на хора, които успяват и го правят!

„Старите“ дрехи и вещи не са боклук, а ресурс, който трябва да се научим да използваме максимално. Моля ви, не си изхвърляйте старите дивани, вещи, матраци и всичко, което не ви е нужно у дома, в непосредствена близост до контейнерите, градинки и други удобни места. Правилното събиране и третиране на текстилните отпадъци и вещи, драстично намалява вредното влияние на този вид отпадък върху компонентите на околната среда, включително и върху качеството на атмосферния въздух. Това е най-малкото, което можем да направим не само за изнемогващата ни и без това природата, но и за хората в нужда.