Представете си следното. Вашата кожа е екосистема, която си взаимодейства с околната среда. Ежедневно е изправена пред множество предизвикателства – стрес, агесивно слънце, мръсен въздух. Следва дехидратация, алергии, чувствителност и още толкова много състояния, които нарушават нейната бариерна функция, сили и се получават множество дисбаланси, на които отделяме внимание пред свършен факт.

Тази седмица, La Roche Posay ме покани на Dermclass, посветен на алергиите и чувствителната кожа, който беше воден от доц. д-р Жана Казанджиева д.м., специалист-дерматолог (кожна клиника на Александровска болница и
клиника „Евродерма“) . Искрено благодаря за тази възможност! Освен това си поговорихме за фотозащита и Tolerian Ultra – крем, който е подходящ за чувствителна и нетолерантна кожа.

Съвсем накратко ще се опитам да обясня, защо пиша всичко това и защо се надявам достигайки до хората, то да има положителен обрат в ежедневната им грижа.

Съвсем нормално и естествено разговорът започна с цифри, които включваха точна и ясна статистика от Световната здравна организация.

 

1/3 от хората имат прояви на алергични реакции през 2018г.

1/2 от хората ще имат прояви на алергии до 2050г.

Алергиите заемат 4-то място след хроничните заболявания в световен мащаб.

48-89% от хората с алергии имат и кожни реакции.

Зад всичко това стои – епигенетиката, нарушената кожна бариера, несвоевременно взети мерки, както и неправилна грижа. Темата е много деликатна, от голямо значение и в никакъв случай не трябва да се неглижира. От изключителна важност е да познаваме кожата си, нейните нужди и сигналите, които изпраща.  В случай, че усетите продължително дразнене, парене, необичайно зачервяване, задължително посетете дерматолог.

Информативно: при човек кожата представлява около 16% от общата маса и има площ от 1,5 – 2 m2.  

Независимо дали имате чувствителност или алергии, не пренебрегвайте задължителната профилактика.

Няколко превенции, които научих и споделям с вас:

  • Ако кожата ви е нетолерантна и чувствителна, избягвайте продукти с парфюм и неподходящ съствав. Серията TOLERIANE съдържа продукти с добра поносимост, формулирани с минимален брой съставки, за ограничаване на риска от поява на алергии. Бърз и дълготраен комфорт. БЕЗ парфюм, консерванти и алкохол, за успокояване на нетолерантната или раздразнена кожа.
  • Редовна хидратация на кожата – алергените проникват по-лесно през суха кожа.
  • Използвайте измивни продукти, които са с неутрално pH и по възможност без аромати.
  • Взимането на душ трябва не трябва да бъде с гореща вода, защото кожата се изсушава допълнително, а ако района, в който живеете е характерен с по-твърда и варовита вода, избягвайте дългия престой под душа.
  • Алергени на годината  – никел, дисперсни бои, перу балсам, колофон, хром, кобалт, акрилати, метилизотиазолинон, парфюмни вещества.
  • Използване на подходяща и правилна фотозащита: UVА лъчите обхващат 95% от всички лъчи. Търсете продукти, които задължително имат освен UVB и UVA защита.
  • Носете дрехи от възможно най-леки и приятни материи. Ако имате червени петна, зачервяване по кожата, дискомфорт, сърбеж, обърнете внимание на състава на дрехата.
  • Изберете и заложете на бранд, чиито състав, текстури и продукти са подходящи за вас.
  • Пазете кожа си, когато използвате по-агресивни препарати при почистване или работа. По възможност използвайте ръкавици, а веднага след това – хидратиращ крем.
  • Дори и да нямате оплаквания, профилактичен преглед при дерматолог веднъж годишно никога не е излишен.

Ще се повторя, но за финал ще завърша с това, че правилната грижа е определяща, а своевремено взетите мерки със сигурност ще стопират развитието на нещо по-неприятно. Следващия пост в тази категория ще бъде посветен на слънцезащитата, както и няколко мита за нея.

 

With love,
Stef