Скоро се запознах с една статистика, според която един на всеки трима души между 25 и 35 години пазарува дрехи втора употреба. Тази тенденция може само да ни радва и съвсем 
спокойно да приемем фактите, че да се пазарува втора употреба нито е срамно, нито е мръсно, а възможност да се обличаме стилно и едновременно с това да бъдем по-екологични.

С това внасям лек преход към пазаруването на дрехи втора ръка, защо го правя, от къде го правя и какъв е смисълът от всичко това..

Само този, които се е ровил в тези магазини знае какво разнообразие има там. 😉 Бях на 17, когато за първи път влязох в такъв магазин от чисто детско любопитство. Ако щете ми вярвайте, но след това искрено заобичах тези магазини. Никога не ми е било неудобно и не съм имала предразсъдъци от това да вляза в магазин за дрехи втора употреба.. там пък какви „изтупани“ мацки съм виждала, така че ако ви е кеф, влезте и спокойно си разгледайте. Освен това не успях да повярвам в онова с кармата, лошата енергия на дрехите и т.н… гранични ми с лека лудост, но разни хора, разни идеали.

Разбира се, от магазин до магазин и от дреха до дреха има голяма разлика. Срещала съм и такива, в които е безобразно скъпо, мръсно, а дрехите отдавна са изгубили своя вид и цвят, но пък така се открояват тези, които си заслужават!

За съжаление модата е вторият най-голям замърсител в света и за себе си съм стигнала до извода, че вече купувам само неща, които са ми необходими, от conscious колекции, ще нося или имам с какво да съчетая. До преди няколко години нямах никаква култура за устойчивост и практичност. Безобразното ми купуване не беше никак разумно и беше по-скоро „за спорта“, отколкото необходимостта от всички тези неща., стимулирайки здраво фаст фешън индустрията /която харесвам, но вече гледам по друг начин на нея/ . Ако и при вас е така, не се упреквайте, никой не е перфектен или научен, но пък не спирайте да търсите път и начин да се променяте към по-добро.

Във Варна има два физически магазина, в които от време на време минавам да видя какво се случва. Там съм намирала от хубави по-хубави дрехи, някои от които бяха с етикети, други като нови.  Всъщност.. на кого му пука кое от къде е, ако сте облечени с вкус и стил? Ей, аз май не съм ви разказвала за мега групите, които си следя във facebook и там какви находки има.. скоро ще се поправя. 🙂

Най-новото ми любимо онлайн място е Nold – платформата събираща най-готините pre-loved артикули, която превръща пазаруването в истинско изживяване. С тях съм на абсолютно на една честота и безкрайно харесвам това, което правят и как го правят. Има страхотни селекции и можете да надникнете в гардеробите на доста интересни хора. Съвсем скоро Звезди от Mint Stories и Ели от Mademoisellie също показаха прекрасни находки гардероби си, но най-бързият печели и там нямах никакъв късмет.. 🙂  Цък, цък на https://.thenold.com и после ще ми благодарите. Първото, което си купих от там е ризата от снимките, която малко преди това бях гледала в H&M, обаче никак не ми се даважа 120лв за нея.. Еми, намерих си я тук, чисто нова на цена от 30лв. Да не говорим, че ризата беше от гардероба на Александра Жекова, която безкрайно харесвам и ще я нося с допълнителна доза кеф и удоволствие.

Смисълът. Чрез удължаване живота на продукта, всеки артикул в NOLD спестява средно по 3,040л. вода и 22кг. въглероден диоксид асоциирани с производството му. Извинете ме, защото математиката ми никак не е силна, но тези цифри са доста сериозни и съм убедена, че биха накарали поне 80% от хора, които ще прочетат тези редове да се замислят над тях.

Ако по една или друга причина имате находки, които вече не носите или не стигате до тях, можете да погледнете формата за продажба в сайта им.  Условието е дрехите да са чисти, без миризми, след химическо или добре изпрани и общо взето да бъдат във вид, в който всеки заслужава и желае да получи дрехата си.

Не си мислете, че дори и с малки стъпки, усилията остават незабелязани или не си струват. Всяко усилие си заслужава, а природатата е тази, която първа ще се отблагодари. Бъдете здрави, разумни в покупките си и влагайте повече смисъл и мисъл в тях.

И един готин reminder;

Forget the rules. If you like it, wear it!

Love,

Стеф