Животът ме научи на много. Благослови ме да разбера, какво е да си майка и каква отговорност, отдаденост и сила ще нося оттук нататък. Алекс е всичко. Слабото ми място. Никога не съм си давала сметка колко коства всичко това, но е факт, че той преобърна представата ми за света. Аз му помагам да расте добър и щастлив човек, а той мен – колко е важно да съхраниш чистото и детско в себе си. Децата са големи учители.  Учат ни да бъдем искрени, да се усмихваме  на малките неща, да бъдем по-смели, да използвам въображението си и да прощаваме грешките си и на още толкова много чувства и емоции, които някак си губим в годините от страх, умора, разочарования…

Докато опитваме да научим децата си всичко за живота, те ни учат какво всъщност е той.“ – Ангела Швиндт

Не бях най-добрия пример за това как човек се подготвя за появата на дете. Купихме много и импулсивни покупки, от които нямаше никакъв смисъл. Наблюденията ми, а вече и личен опит са показали, че едно дете, особено в първите си дни и месеци има нужда единствено и само от неговите близки хора и тяхната любов, грижа и внимание. Презапасяването и купуването на много и излишни играчки, дрехи и вещи не помага, а пречи на децата. Пречи на пространството им, пречи на тяхната креативност, пречи и на майките да почистят. 🙂 Тактично съм помолила хората около нас, да не му купуват играчки всеки път, когато го видят, а ако толкова много държат и настояват, нека това да бъде книга. Сега, освен че на година и четири месеца може да се похвали със завидна колекция от книги, по този начин се стимулира и неговия интерес към тях.

Книгата „За теб, дете“, която виждате на снимките ни, събира и подарява спомени. У дома заема специално място, защото в нея започнаха да пишат най-любимите ни и близки хора. Помните ли лексиконите, когато бяхме малки и щастието, което носят при разлистване? Нещо подобно е, но по-силно, защото събира в нея истините за живота такива, каквито ги виждат най-близките хора от обкръжението на детето. Това, което хората остават във всяка една страница, са моменти от  приятелство, съвети към детенцето ви, пожелания и все неща, които са истински скъпи и важни. С отговорите си, пишещият завещава своята истина за живота, такава, каквото я вижда през своя поглед, своите лични чувства и преживявания  Примерни въпроси, на които ще трябва да отговорят:

„Познавам твоите родители от:“ , „Надявам се да наследиш от тях:“ , „Моята истина за любовта е:“, „За професионалния ми опит бих ти споделил следното:“, „Нещата, които не трябва да пропускаш са:“ 

 

Дори един ден, някои от попълнилите книгата да не са до него, тяхното наследство ще продължи да живее в сърцето му и ще остави нещо, което е важно и наистина специално. Вярвам, че тези страници ще му донесат топлина и уют в моменти, в които ще има нужда от тях.

Моята майка постави начало и остана да добавя снимки. Съвсем искрено ви споделям, че прочетох написаното и за мен беше изключително емоционален момент, в който научих нещо ново и за самата нея.

Времето, което прекарваме с децата ни е най-скъпото и вълшебно на света. Подарявайте им време, моменти заедно и внимание. И ако искате да направете едно дете щастливо, не му купувайте играчки, купете му книга!

Оставям ви линк, чрез който можете да разгледате „За теб, дете„, както и да се доближите до прекрасните хора, създали много повече от книга.

https://babycorp.eu/

With love,
Stef

                                                                                                                                                                                                            *Публикацията е в  колаборация с „За теб, дете“